Unblocked

Last Friday architecture students ventured deep into MIT’s campus: down the infinite corridor to Hayden Library! It was a big change of scene from the typical one-minute walk between studio and La Verde’s, but food, fresh air, and an installation by two of our classmates beckoned.

IMG_9145

The installation, Unblocked, is a project by Evelyn Ting and Shiyu Wei, two M.Arch students in their thesis semester.

IMG_9154

Evelyn and Shiyu write this about the project:

Unblocked is a prototype for a new kind of pop-up exhibition space. Made from mylar, it is a lightweight system that can be pre-cut to specific geometries and stitched together offsite, and expanded and assembled onsite. Tension ties are used to preserve the expanded form, out of which a volume is carved to produce both an inhabitable space and a rippling texture in the facade when cut against the grain of the vertical cells. This specific installation is sited around Jacques Lipchitz’s 1950 bronze sculpture “Birth of the Muses,” and intends to prompt future pop-up spaces that can highlight MIT’s extensive public art collection on campus.

This project is funded by the MIT Department of Architecture and the Council of the Arts at MIT. Special thanks to the MIT List Visual Arts Center, Joel Lamere, Yungho Chang, Bumjin Kim, William Plunkett and Jim Harrington for your help and support.

2DSC_0021-bw

These construction photos show the quick assembly on site:

IMG_4195

IMG_4168 IMG_4235Photos by Evelyn Ting, Susanna Pho, and Irina Chernyakova.

 

Advertisements

2 comments

  1. Nidhi Seethapathi · · Reply

    This is great! Love how it looks like flowing cloth.

    I would love to see a video to better visualize how this is assembled and “expanded”. Cheers!

  2. I just loved your work, and now the pictures give it a knew dimension to me. I only want to add that even before the installation had been properly in place, I think that it was already an intervention in that space.

    I’m saying this because, as a frequently visitor of Hayden, I first noticed the “oeuvre” since you let it the court, tied with some kind of cord … waiting to be assembled. Then, you scotch a little notice saying something that “this is not trash”, and finally the installation. Anyway…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: